Efterporto brev sendt fra Grenaa til Gørlitz i Slesien 1897

Brev afsendt fra Grenaa til Gørlitz i Slesien 12/1 1897. Frimærkerne er annulleret med Grenaa BRO Ia-1 12/1 1897 og brevet er på bagsiden ankomststemplet Gørlitz 13/1 1897.
Brevet der er sendt i 1897, er frankeret med 20 øre svarende til et 1. vægtklassebrev, men er sat i porto som et 2. vægtklassebrev (2 i rødkridt i NV hjørne).
I 1897 havde UPU fastsat taksten for et 1. vægtklassebrev til udlandet til 25 guldcentimer, og Danmark havde sat portoen for et tilsvarende brev til 20 øre. Det giver en brevækvivalent på 0,80 (20/25).
Indtil 1.10.1907 skulle postvæsenet i afsenderlandet påføre den manglende porto (altså ikke det dobbelte af den manglende porto, som det blev tilfældet efterfølgende).
Det giver følgende udregning:
Den manglende porto (20) divideret med brevækvivalenten (0,8) = 25 guldcentimer, der er påført med blyant.
Det er ved modtagelsen omregnet via den tyske brevækvivalent (der på daværende tidspunkt svarede til den danske, da den tyske udenrigsporto var 20 Pf.) og doblet op.
Det giver dette regnestykke: 25 x 2 x 0.80 = 40 Pf (skrevet med blåkridt)
I Grenaa har brevet stemplet ”Utilstrækkelig frankeret” og det runde ”T”  stammer fra grænsepostkontoret.
Takst periode 1/7 1875—30/9 1907 = 20 øre pr. 15 gram

Tak til Bo Bjerre for hjælp til udregning af efterportoen

Læs også

Postkort fra Anholt

Så er der igen landet tre nye postkort i min samling om det gamle Grenaa …

Nyt samarbejde bringer dansk posthistorie til lyd:

Djurslands Filatelistiske Højskole og GrenaaPosthistorie.dk lancerer podcast-serien “Post & Frimærker” Et nyt og spændende samarbejde …

Fra København – Grenaa fra dag til dag – Ja, det var dengang

Landsporto brev af 1. vægtklasse sendt af L. Hilfling i København til Høivelbaarne Hofjægermester v. …

COOKIE & PRIVATLIVSPOLITIK

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere og giver info om, hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Vi bruger primært cookies til trafikmåling, log ind og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies