Sdr. Mølle

Søndermøllegaard og Sønder Mølle set fra åen.
Søndermøllegaard var i sin tid firelænget. Den nordre længe, den vi ser her til venstre, blev revet ned, og der blev frit udsyn mod byen over gårdspladsen. Der blev lavet et kønt parti med hvide kampesten langs indkørslen, og motivet med den fine bindingsværkslænge langs Søndermøllevej var et yndet motiv for de folk, der kunne tegne og male.

Sønder Mølle : vejrmøllen brændte den 9/4 1923 og blev ikke genopbygget som vejrmølle. Den blev til en motormølle, og den virkede til ca. 1960, da et benzinfirma bød en god pris for den store grund.

Her ses Grenaa Egnsarkivs originale foto som postkortet er lavet efter. Fotografen Axel Jørgensen, Grenaa.
Men noget er gået galt, da man er kommet til at kalde møllen på postkortet for Bavnehøj Mølle, som i modsætning til Sønder Mølle lå og stadig ligger nord for byen. Men at det er Axel Jørgensens foto der er brugt til at lave postkortet er der ingen tvivl om.Grenaa Egnsarkivs billede fra branden den 9/4 1923

Jørgensen, Axel Carl 1880erne:
(8.7.1848-26.4.1923) Grenaa København Grenå Mogensgade

Søn af pastor Frederik Daniel J. og hustru, Dorothea Vilhelmine, f. [nuv. nr. 5] G.m. Mathea Marie Sophie Bjergaard Ring, f. ca. 1868, d. 1943, datter Grenaa & af førstelærer Ring, Grenaa. Ørsted Provins Vejv. 1883-84, Kbh. 1883ff.

Efter tretten år til søs i fotograflære hos Dresler i Århus. Overtog i Grenå atel. efter Chr. Christensen, august 1880. Borgerskab som fotograf i Grenå 1880. Købte ejendommen i Mogensgade 1894. Efterfulgtes af hustruen og siden af datteren Thyra Jørgensen. Se Svenstrup, 1955.

Opslag i Carl Svenstrup: Grenaa Bys Historie Bind C s, 687-688.” Han havde til en begyndelse atelier både i Grenå og Ørsted. Axel Jørgensen, der var født i København 8/7 1848, havde oprindelig været ved Søvæsnet, men skiftede om, da han ikke kunne tåle sølivet. Han tog Borgerskab i Grenå i 1880, blev senere gift med en datter af lærer Ring i Enslev og beholdte atelier og virksomheden hele sit liv. Ejendommen købte han i 1894 af Agent R. Madsens dødsbo. Efter fotograf Jørgensens død 26/4 1923 fortsatte datteren, Frk. Thyra Jørgensen, virksomheden, som hun dog i en række år havde flyttet til Storegade nr. 5″.

Note: 11.08.1880 -Axel Jørgensen overtager atelier – foto – i Mogensgade. 01.09.1894– Fotograf Axel Jørgensen bygger nyt atelier på Mogensgade. 19.01.1906 – Fotograf A. Jørgensen søger atelier bygget på byens bedste strøg med eller uden beboelse. 02.12.1908 Fotograf Axel Jørgensen flytter fra Mogensgade til Lillegade 5.
(kilde Grenaa Egnsarkiv)

Læs også

Rutebilpakke

Jeg mangler hjælp til disse 2 følgebreve til en “Rutebilpakke”, afsendt fra Ørum Djurs (fremgår …

Kongelig Tjeneste pr. Stafett fra Lyngby

Her er igen et brev med tilknytning til krigen 1864 Stafettebrev sendt fra Lyngby til …

Kongelig Tjenestebrev sendt under 1864 krigen

Denne gang viser jeg et “Kongelig Tjenestebrev” der er sendt fra Herredskontoret i Grenaa til …

COOKIE & PRIVATLIVSPOLITIK

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere og giver info om, hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Vi bruger primært cookies til trafikmåling, log ind og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies