Gjerrildbanen – en rejse gennem Norddjurs

Ny bog af Asger Christiansen: Gennem 45 år var Gjerrildbanen en livline gennem det nordøstlige Djursland. Toget erstattede de langsomme hestevogne, og indbyggerne fik nye muligheder for at rejse lokalt eller videre ud i landet.

Man rejste til familiebesøg, til en ny tjenesteplads, på ferietur, til dyrskuer, til Grenaa for at gå i biografen og meget mere. Tusindvis af Grenaa-borgere kørte på udflugt til Gjerrild, hvor der var kro og afholdshotel samt store skove. Flere generationer af unge rejste dagligt til Ryomgård for at få undervisning på byens private realskole.

Banens godstrafik gav nye muligheder, og flere byer skylder Gjerrildbanen sin eksistens. Gravning af tørv ved Stenvad skabte industri og en by ved stationen. Tømmer fra de store skove ved Meilgaard Gods og Sostrup blev sendt med banen, og et savværk blev etableret i Tranehuse. Kystfiskerne ved Fjellerup og Bønnerup sendte fisk helt til Nordtyskland. Landmænd modtog foderstoffer og gødning, mens dyr blev sendt til slagteriet. Fra engene nær Glæsborg station blev der hentet mergel til landmænds jordforbedring. Fra et sidespor ved Gjerrild Nordstrand blev der under Besættelsen afsendt enorme mængder ral og grus til støbning af tyske forsvarsværker i Vestjylland og anlæg af tyske flyvepladser ved Karup og Tirstrup.

Efter Besættelsen voksede konkurrencen fra landevejstrafikken. Banen ønskede ikke at anskaffe skinnebusser, men moderniserede i stedet ældre motorvogne og personvogne. Banens økonomi gjorde det dog umuligt at fortsætte driften. Gjerrildbanens sidste tog kørte i juni 1956.

Bogen er en grundig beskrivelse af banens historie, hvor hver stationsby og lokalitet tillige har fået sin egen beskrivelse og historie. Samspillet mellem banen og egnen dokumenteres.

I et særskilt afsnit beskrives lokomotiver, motorvogne og vognmateriel med fotos og tegninger. To af
Gjerrildbanens personvogne er bevaret i renoveret og køreklar stand hos Sydjyllands Veterantog.

Pris 299,- kr., 264 sider med 290 illustrationer, format 24 x 23 cm, stift bind.
Bogen kan bestilles hos Jernbanebøger på tlf. 33 93 20 02 eller på mail jernbog(@)jernbaneklub.dk
Hvis bogen ønskes tilsendt kan den allerede nu bestilles på jernbog(@)jernbaneklub.dk

Bogen præsenteres
Fredag 24. november 2017, klokken 14

 

Djurslands Jernbanemuseum
Museumsvej 2
8550 Ryomgård 

Det er et åbent arrangement, hvor alle er mere end velkomne

Bogens omslag

Læs også

Rutebilpakke

Jeg mangler hjælp til disse 2 følgebreve til en “Rutebilpakke”, afsendt fra Ørum Djurs (fremgår …

Kongelig Tjeneste pr. Stafett fra Lyngby

Her er igen et brev med tilknytning til krigen 1864 Stafettebrev sendt fra Lyngby til …

Kongelig Tjenestebrev sendt under 1864 krigen

Denne gang viser jeg et “Kongelig Tjenestebrev” der er sendt fra Herredskontoret i Grenaa til …

COOKIE & PRIVATLIVSPOLITIK

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere og giver info om, hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Vi bruger primært cookies til trafikmåling, log ind og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies